Det blir liksom ikke jul uten en tradisjonell Bordeaux- lansering rett før høytiden setter inn og førstkommende torsdag er det juleaften for Bordeaux-entusiastene. Det har blitt sjeldnere med moden vin under disse lanseringene, men det går helt fint. Fokus i år blir 2015-årgangen som leverer mange knallviner og til meget gode priser. Kudos til Vinmonopolet! Da blir det jul. I år og.
Selv om arnestedet for vin sies å være i Armenia / Georgia for 6000 år siden, er det for meg Bordeaux som er vinens vugge. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin. Med sitt fantastiske og unike jordsmonn, verdens mest ettertraktede drue i Cabernet Sauvignon, flotte historie, majestetiske slott, en klassifisering fra 1855 som er verdensledende, og blant annet sitt kløktige salgssystem – en-primeur systemet – er Bordeaux kompleksiteten selv, lenge før vi begynner å se på de forskjellige områdene og vinene.
Vinområdene i Bordeaux har et moderat maritimt klima der varmen fra havet bidrar til å varme opp området. Men som vi ofte ser er årgangsforskjellene i Bordeaux veldig store – fra å lage verdens beste viner ett år, til å lage grønne og plumpe eller overmodne / kokte viner året etter. Dette skyldes ofte de varierende værforholdene med mye nedbør som kommer inn fra Atlanterhavet med høy luftfuktighet og av og til vel mye varme.
Veldig forenklet – Bordeaux deles ofte enkelt i to – både område og druemessig. Øst eller vest for elva – Cabernet Sauvignon eller Merlot som hoved-drue. Våpenbrødrene til begge er oftest Cabernet Franc og Petit Verdot. Nå er det ikke Akerselva dette er snakk om, men elvemunningen Gironde som ligger mellom Dordogne og Garonne.
På vestsiden kan vi også dele området to – med Mèdoc i nord og Graves i sør. Det er spesielt verdt å utdype vinene fra Mèdoc ytterligere. Innenfor kvalitetsområdet Haut-Mèdoc finner vi noen av verdens beste områder for vin – blant annet de verdensberømte appellasjonene St.Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux og de to litt mindre kjente Moulis og Listrac. Innenfor Haut-Mèdoc som har 15 vinproduserende kommuner produseres det vanvittige 32 til 33 millioner flasker i året. Områdene er såpass store med blant annet spredt beliggenhet, forskjellig jordsmonn og nærhet til havet slik at det vanskelig gi spesifikke beskrivelser av jordsmonn eller stil på vinene. Men vi kan si at helt generelt sett består området av grus, leire og sand med noen forskjeller innenfor appelasjonene. Også smaksmessig sett er det forskjeller men viner fra vestsiden av Bordeaux kjennetegnes ofte av mørke bjørnebær, solbær samt mørke plommer, og med lagring får du ofte kjennetegn som lær, sedertre, pappas tobakk og kaffetoner.
I sør finner vi Graves der man finner den flotte kommunen Pessac-Lèognan som også gir noen av de beste røde vinene i Bordeaux, og de aller beste hvite vinene fra Bordeaux. På østsiden av elven er ting bittelitt enklere – to større appellasjoner leder an – Saint-Èmilion og Pomerol, som i eldre dager var mer kjent for simplere hverdagsviner, men som idag lager verdens beste Merlot-baserte viner.
Mer om de ulike appellasjonene kan du lese nedenfor.
Matfølge
Det er lite i verden som slår en fantastisk ung, litt vel tanninrik Bordeaux-vin, som matches til et stykke Entrecotè med enkel pommes. Da er i hvertfall jeg i himmelen. I tillegg vil viner fra Bordeaux som har ristet av seg de første unge år matche godt et lamme-måltid og mer modne eksemplarer der tanninene er vel integrerte og det mer elegante preget er i fokus vil passe fint til and. Viltkjøtt er også et alternativ, men jeg ville heller foretrukket en vin fra Nord-Rhòne til viltet.
Årgangen 2015
En våt vinter førte til at vannreservene ble fyllt opp i markene og kom til nytte utover vekstsesongen. Våren var tørr og uproblematisk. Blomstringen foregikk under meget flotte forhold. I juni begynte derimot varmen og stige. Og stige. Og stige.
Det ble målt til å være den varmeste sommeren noen sinne i Bordeaux og mange slott begynte å uroe seg for årgangen. Heldigvis snudde det i tide. Regnet kom tidlig i august og gav etterlengtet ro. Temperaturen senket seg også. September hadde relativt kjøligere dager og netter.
Tørt var det også – Det vil si – ikke alle appellasjoner var like heldig. I nordre del av Médoc, spesielt i kommunene St.Estephe og i deler av Pauillac kom det mer regn enn normalt. Men i Pessac, St.Julien og ikke minst Margaux var det spesielt gode forhold før innhøstingen som varte inn i oktober. Også i St.Emilion og Pomerol var det en uproblematisk høst, noe som trengtes etter at Merlot-druene hadde slitt litt i sommervarmen som kjennetegnes med ganske høy alkoholprosent i vinene.
2015 er som forventet – rik, konsentrert, kompleks og enkelte viner har tendenser til noe sødmepreg. Spesielt vinene fra Margaux, Pauillac og St.Emilion utmerket seg under smakingen. Førstnevnte med herlig delikat stil proppet full med herlig friskhet og gjør virkelig nytte av det litt ekstra sødmepreget. Vinene fra Pauillac har som alltid en herlig tobakkskjerne og mørkere bilde som er meget tiltalende. Vinene fra St.Emilion er lett oppulente, men på en flott måte med herlig forførende rødbærsfrukt. Lett alkohol kjennes, men det gjør ingenting så lenge vinene viser så flott balanse. Det er også meget bra tanninstruktur i vinene. Druene fikk aldri spesielt tykt skinn som gjør at tanninene ikke virker for stramme.
De fleste vinene vil kreve tid i kjelleren. Spørsmålet er om frukten vil vare eller om den vil ubemerket tørke inn i løpet av årens løp? Jeg er mer overbevist etter denne smakingen på at frukten vil vare inn i evigheten. Men for å være sikker er det greit å følge utviklingen og ikke legge alle innkjøpene bakerst i kjelleren og forvente at vinene holder på fruktkvaliteten i årene som kommer. Uansett er det laget mange strålende viner i årgangen og som nevnt utmerket spesielt vinene fra Margaux, Pauillac og St.Emilion seg meget positivt.
Smaksnotater