Skip to main content

En positiv ting med de eksklusive spesiallanseringene til Vinmonopolet er at de følger årstidene. Det er ikke bare solen som forteller at sommeren er kommet. Når spesielt god Champagner, hvite Loire-viner som roper solskinn og viner fra legendariske Chablis-produsenter er å finne i spesialbutikkene er det et sikkert tegn på at varmen er skrudd på og det er bare å ta på seg slippersene og stille seg i kø kommende torsdag. 

I tradisjonen tro er det klart for spesiallansering for Champagne, Chablis og Loire. Med de vanlige traverne som lanseres, deriblant Raveneau og Dauvissat, blir det overnattinger utenfor utvalgte Vinmonopol. Også Champagnene fra Pol Roger har en tendens til å skape begeistring, samt at et knippe fabelaktige Champagner fra den flotte 2008-årgangen vil være å finne under lanseringen, herunder Diebolt-Vallois Fleur de Passion Blanc de blancs Brut og Philipponnat Clos des Goisses Brut. I tillegg blir det lansert noen flotte hvite viner fra Loire til en pris du må gni deg i øynene til. Det er viner som allerede har fått litt modning og vil passe helt utmerket til sommerens fete fiskeretter. I tillegg får du følgelig kvalitet i de tørre og søte vinene fra Dagueneau, dog til en høyere pris.

Pol Roger har flotte vinmarker spredt rundt i Champagne-distriktet. Foto: Pol Roger

Champagnene hos Pol Roger snues – 1,8 millioner flasker – fortsatt med menneskekraft. Foto: Pol Roger

Det som ikke skaper folk på feltseng og i soveposer er engelsk musserende, som også får betydelig plass under denne lanseringen. Per Mæleng, seniorkonsulent hos Vinmonopolet, har besøkt området og mener at kvaliteten herfra har akselerert raskt de siste årene. Global oppvarming har gjort det mulig å produsere noen ypperlige musserende dråper spesielt fra regionene rundt Sussex, Hampshire og Kent i det sørlige England. Det er utelukkende produksjon av de kjente druene vi finner i fra Champagne – Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Det er spesielt førstnevnte drue som trives godt i jordsmonnet med mye hvitt og grå kalk. Sammen med lang vekstsesong leverer Chardonnay-druen friskhet og overraskende bra kompleksitet. Det merkes også under smakingen at vinene på 100% Chardonnay, Blanc de blancs, leverer spesielt godt opp i mot de musserende vinene på den sedvanlige blenden.

Det er ikke bare i Frankrike vinmarker kan lage et fabelaktig skue. Foto: Nyetimber

Selv om vi idag ser etablerte produsenter som Nyetimber og Ridgeway leverer gode musserende, er produksjonen fortsatt i startgropen med mange nye og uerfarne produsenter på banen. Det er heller ikke områder som enda fylt med vinmarker så langt øyet ser, og enda lever vinmarkene i god kontakt og nærhet til resten av naturen. De etablerte produsentene har heller ikke mange reserveårganger i kjelleren til deres non-vintage, og gjør at de musserende vinene kan mangle litt fedme. Men årene vil gå, og sakte men sikkert vil også disse ha mer konsentrasjon og kompleksitet i seg.

Det kunne kanskje forventes at prisene er lave nå i «startfasen», men så er det ikke. Det koster å etablere nye vinerier og hjemmemarkedet i England sies å være sterkt. I tillegg er den generelle kvaliteten høy i forhold til andre musserende markeder, inkludert Champagne, at det er for såvidt greit at prisene reflekterer kvaliteten.

Foto: Nyetimber

Trenger vi sammenligningen med Champagne? Nei, det blir litt «old news«. Engelsk musserende står nå støtt på egne ben og har sine særpreg. Pen frisk frukt og bra syrepreg er spesielt positivt, mens kompleksitet og den lille siste energien mangler i sammenligning med sine franske eldre søstre. Jeg tipper at med årene som går vil engelsk musserende være et like høyt kvalitetsbegrep som Champagne. Bare vent å se…

Kvaliteten på denne spesial-lanseringen er sedvanlig høy. Når det gjelder de musserende vinene er det flere årganger og forskjellige base-viner som lanseres, både fra det klassiske Champagne-distriktet, men også fra den britiske øya. Dette gjør lanseringen litt uoversiktig og en bør kjenne de forskjellige årgangene opp mot sin egen stil og preferanse. Champagne i 2008 og 2012 leverer stort sett flotte viner, mens årgangen 2009 er mer på den tilgjengelig siden og selektering bør gjøres. årgangene 2011 og 2010 var dog litt vanskelig og Champagnene sprudler ikke av energi.

For England er det fortsatt lite informasjon om de forskjellige årgangene. Chardonnay i form av «Blanc de blancs» ser ut til å stortrives i 2010-årgangen, og 2013 sies å være flott i forhold, i kontrast til andre steder for hvit og musserende vin i Europa.

Som nevnt er de hvite vinene fra Loire som lanseres strålende kvalitet vs pris, og noen av de røde vinene er verdt å forsøke. Det lanseres også en knippe søte viner som roper sommerglede.

Smaksnotater

Smaksnotater – Champagne og engelsk musserende

Smaksnotater spesiallansering – Øvrige viner

Legg igjen et svar