Skip to main content

Generelt om vinområdet Loire 

Soloppgang hos Dom. Belargus i Anjou, Loire-dalen. Foto: Dom. Belargus

Vinproduksjon langs Frankrikes lengste elv Loire høres kanskje ut som en generisk region med lik vinstil og uttrykk. Det er på mange måter det motsatte. Loire er Frankrikes tredje største vinproduserende vinområde og er kanskje landets mest varierte vinregion. Her får du alt fra Atlanterhavsklima til mer kontinentalt og kjølig klima, ulike vinstiler (Musserende, hvite, rosè, røde og søte viner) og fra enkle til mer komplekse uttrykk i vinene. Det er også mange økologiske og biodynamiske produsenter i Loire.

Det er 51 ulike appellasjoner innenfor de fire mest sentrale underområdene i Loire. Ved Atlanterhavet finner vi underområde Nantes kjent for appellasjonen Muscadet. Lengre øst finner vi Anjou-Saumur (som er kjent for det navnet tilsier) og naboen Touraine som er mest kjent for appellasjonene Vouvray, Bourgueil, og Chinon. Det sentrale Loire ligger rundt der Loire-elven begynner å vende sørover og innehar kjente appellasjoner som Sancerre og Pouilly-Fumè. Det er ikke et lite stykke med vinområder vi snakker om, men med over 600 km med vinmarker mellom ytterpunktene fra vest til øst.

Druer

Det dyrkes både hvite og mørke druer i Loire, som her hos familien Breton i Bourgueil. Foto: Dom. Breton.

Det dyrkes tilsammen 24 ulike druesorter i Loire, men de beste vinene er i hovedsak på endruer laget på Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne eller Cabernet Franc.  Også noen av verdens beste søte viner kommer fra Loire, ofte laget på druene Chenin Blanc og Petit Manseng. Andre druer som er verdt å nevne er hvitvinsdruene Folle Blanche, Chardonnay, Pinot Gris og rødvinsdruene Cabernet Sauvignon, Malbec, Gamay og Pinot Noir.

Vinmakingstilen 

Sancerre-produsenten Paul & Benoit Fouassier har temperaturkontrollert ståltanker, gamle fat og amphora i porteføljen til bruk under vinifikasjonen. Foto: Dom. Foussaier

Vinmakingen er generelt sett tradisjonell og følger på mange måter vinmakingen i Tyskland med lite maloaktisk gjæring og eikepåvirkning, selv om det selvfølgelig finnes flere unntak. Det som mange av vinene i Loire, spesielt vinene fra Muscadet, er kjent for er lengre modning med berme som gir rikere tekstur og mer kompleksitet i vinene. På de røde vinene har det i de siste årene vært heving av kvaliteten på vinene. Det har blant annet vært arbeidet med å ekstrahere mer farge og tanniner fra druene med bruk av lengre maserasjonstid, temperaturkontrollerte tanker og med å pumpe juicen over under fermenteringsprosessen. Det gir viner mer fylde og god tanninstruktur.

Historie 

Dyrking av druer har foregått lenge før motoriserte hjelpeverktøy ble vanlig i vinindustrien, som her i Vouvray som fikk økt fokus fra hollenderne på 1700-tallet. Foto: Dom. Huet

Dyrking av druer i Loire-dalen har foregått i et par tusen år og det var sannsynligvis Romerne som også her plantet de første vinplantene. Den første omtale av vingårdene i Sancerre og Touraine er datert tilbake til ca. år 600 og det er også historier om omfattende plyndring av vinlagere i samme tidsepoke. Da Henry II Plantagenet, greven av Anjou (Født i byen), ble konge av England i 1154, fikk Loire som vinområde oppsving og det ryktes at både viner fra Loire og Bordeaux var faste travere ved det engelske slott på denne tiden.

Nederlenderne var driftige kjøpmenn og er ikke bare kjent for tørre opp dikene rundt vestsiden av Bordeaux. Også i Loire satte Nederlenderne sine fotspor og sørget for eksport av viner fra områder lengre øst for kysten, som fra områdene Vouvray og Saumur. Den franske revolusjonen hadde ødeleggende effekt på vingårdene i Loire-dalen, spesielt rundt Anjou og Nantes som var arnestedet for motrevolusjonen gjerne kalt «krigene om Vendée».

Det var som kjent også kriser og krig i Europa på første halvdel av 1900-tallet. Men selv i  vanskelige tider var det starten på kvalitetsheving også i Loire. De første etableringene av apellasjoner (AOC) var tilbake til 1936, som vi blant annet kjenner igjen fra Rhône-dalen.

Vinene fra Loire har vært populære, men nevnes ikke i samme åndedrag som mange av de øvrige kvalitetsområdene i Frankrike. Prisene er derfor veldig bra vs kvalitet. I 2000 ble deler av Loiredalen klassifisert som et UNESCOs verdensarvsted som hjelper på det generelle omdømme og tilfører reisevirksomhet til vinområdene.

Matfølge 

Geitost og Loire-vin er en ypperlig kombinasjon.

Viner fra Loire er på grunn av de ulike klimatiske forholdene, druer og vinstiler et meget godt område å se til når viner skal settes sammen med ulike matretter.

Til enklere retter med fileter av hvit fisk kan vinene fra Sancerre Sauvignon Blanc fungere fint. Nordmenn har også denne lille særegenheten med rødvin til hvitfisk. Her kan enklere rødvin fra Chinon laget på Cabernet Franc eller sjeldenheten rød Sancerre Pinot Noir være et godt alternativ. Til østers kan en yngre frisk Muscadet fungere optimalt, mens til de litt fetere fiskerettene som kveite kan rettene få selskap med litt fetere viner fra Muscadet modnet på berme, eller med viner fra områdene Vouvray eller Saumur. Disse hvite vinene kan også fungere fint til retter med hvitt kjøtt.

Til grillede kjøttretter er vinene fra Touraine et godt alternativ, gjerne med viner som har fått noen år i kjelleren. Både fra Bourgueil, St.Nicolas-de-Bourgueil og Chinon vil det være mulig å finne strålende viner på Cabernet Franc der tanninene vil bite seg fast i fettranden på f.eks Entrecôte.

Loire er kjent for sine geitoster og det er derfor ikke overraskende at områdets viner også fungerer fint til denne ostetypen. Her kan en rekke viner fra de ulike områdene passe fint som f.eks Sancerre, Pouilly-Fumé, hvit Touraine eller lett rødvin fra samme underområder.

Fra Loire finner vi også noen av verdens beste søte viner, så et glass med søtere vin fra Coteaux du Layon (Anjou-Saumur) eller søt Vouvray (Touraine) vil passe utmerket til ulike varianter av dessert inkludert det nevnte ostefatet.

UNDEROMRÅDER

Underområde Nantes

Jean-Jacques og Remi Bonnet lager gode viner fra Muscadet i Nantes som kan anbefales. Foto: Bonnet-Huteau

Vinproduksjonen ved Nantes og Atlanterhavet har et maritimt klima og merkes med tydelige  årgangsforskjeller der ujevn temperatur og regnfall fra havet spiller inn. Det er fem hovedapellasjoner i Nantes – Muscadet, Muscadet Coteaux de la Loire, Coteaux d’Ancenis, Muscadet Côtes de Grandlieu og Muscadet de Sevre et Maine. Jordsmonnet består av leire, granitt og gneis. Vinproduksjonen foregår i hovedsak på sørsiden av Loire-elven.

Det er Melon de Bourgogne (Også kalt Muscadet eller Melon Blanc) som har hovedrollen her. Vinene er tørre, enkle til middels konsentrasjon, middels alkoholnivå og ofte med litt grønne frukter. Tradisjonelt er vinene fermentert i store gamle eikeliggere, men nå er også fermentering på temperaturkontrollerte ståltanker blitt normalt.

Muscadet (Sèvre et Maine) Sur Lie er viner som utmerker seg fra området. Vinen er flasketappet uten filtrering våren etter innhøsting og har tilbragt vinteren på berme (døde gjærceller) som gir rikere tekstur og mer kompleksitet i vinene.

Noe rødvinsproduksjon kan også finnes, blant annet på Gamay og Côt, mer kjent som Malbec-druen.

Underområde Anjou & Saumur

Jean-Pierre Robinot lager kanskje områdets mest særpregede viner på Chenin Blanc. Foto: Robinot

Det er 18 ulike appellasjoner i Anjou og åtte appellasjoner i Saumur. Jordsmonnet består av skiferskifer, sandstein og karbonholdige skifer og vulkanske bergarter. Vinproduksjonen foregår i hovedsak på sørsiden av Loire-elven.

I Anjou produseres det både søte og tørre viner laget på Chenin Blanc, men hele 45% av Anjous produksjon er roséviner, gjerne viner dominert av Grolleau-druer (Rosé d`Anjou) med lav alkohol og høy syre. Det finnes også Rosé-vinproduksjon laget på Cabernet Sauvignon og en større andel Cabernet Franc («Cabernet d`Anjou). Det lages også tørre røde viner oftest på Cabernet Franc med noe sødme.

Vinområdene ved Anjou ligger til vest rundt byen Angers og har maritimt innflytelse, mens vinområdene lenger øst mot Saumur har et mer kontinental klima. Begge områdene beskyttes av blant annet Mauges fjellkjeden og skogene ved Vendée for overdrevent regnfall og det er noe varmere og tørrere klima enn hva som kunne forventes. Enkelte vinmarker får også hjelp av varme steiner som reflekterer sollys og varmer opp jordsmonnet.

Dom. du Closel lager meget gode viner fra Savennières. Foto: Dom.du Closel.

Til vest for Anjou finner vi Savennières og Coteaux du Layon. Her er klimaet noe varmere og tørrere. Det gir viner med mer kropp. I Savenniéres er det ofte å finne kraftige hvite viner på Chenin Blanc, mens i Coteaux du Layon lages noen av Loires aller beste søte viner. Det er spesielt områdene ved Quarts de Chaume og Bonnezeaux der vilkårene for å utvikle edel råte er de beste i Loire. Selv om de søte vinene kan være kraftfulle har de ofte herlig syre som frisker opp og bistår med å finne balansen opp mot sødmen.

«Saumur Mousseux», musserende hvite på Chenin Blanc og Rosé-viner laget på tradisjonell metode, den viktigste typen vin for området. De hvite tørre vinene fra Saumur (Saumur Blanc) er også kjent for kvalitet med høy syrestruktur og evne til å lagre. Det lages også tørre røde viner i Saumur og i Saumur-Champigny. «Saumur Rouge» lages på minst 70% Cabernet Franc med oftest Cabernet Sauvignon som partner. Vinene er ofte lette i stilen med enklere tanninstruktur, røde bær og noe blomsterpreg.

 

Underområde Touraine

Dom.Huet har nydelige beliggende vinmarker i Vouvray. Foto: Dom.Huet

Det er 13 ulike appellasjoner i underområde Touraine og vinene herfra er noen av de fremste i Loire. Vinmarkene ligger enkelt forklart til vest, sør og øst for byen Tours. Klimaforholdene varierer innenfor området. Områdene til vest har mer maritim innflytelse, mens områdene nærmere sentral-Loire og innlandet har mer kontinental innflytelse med for eksempel mer eksponering til kjølige vintre. Vinproduksjonen foregår på begge sider av Loire-elven.

Det er spesielt de røde vinene på Cabernet Franc fra appellasjonene Bourgueil, St.Nicolas-de-Bourgueil og Chinon som representerer kvalitet i Touraine. Vinmarkene ligger gjerne konsentrert ned mot selve elven. Fra jordsmonn med mer sand finner vi viner som er lettdrikkelige og fruktige, mens fra sørvendte vinmarker med kalk og leire er vinene gjerne mer konsentrerte, komplekse, lagringsdyktige med tydelig tanninstruktur. Viner fra sistnevnte vinmarker får ofte modning på eikefat.

Familien Breton driver med godt håndverk i Bourgueil. Foto: Domaine Breton.

Hvite, halvsøte eller søte viner finner vi også i Touraine, og de beste områdene for slike viner er Vouvray og Montlouis. Kjølig klima og jordsmonn av leire gjør at vinene på Chenin Blanc herfra ofte er middels fyldige, friske og med denne florale karakteren som imponerer. Modning kan foregå på ståltanker til gamle eikefat.

Gamle eikefat brukes til modningen hos Dom. Huet. Foto: Dom. Huet.

Det lages også viner under appellasjonen Touraine og her kan åpenbart druene komme fra et svært spekter av vinmarker, jordsmonn og områder med klimaulikheter. De røde er i hovedsak på Cabernet Franc, Gamay, eller Malbec (Côt), mens de hvite kommer på Sauvignon Blanc (Minst 80%) med Pinot Gris som støttedrue. Noe Rosé-vinproduksjon finnes også på en variasjon av ulike mørke druer.

 

 

Underområde Sentrale Loire

Sébastien Riffault lager noen av Sancerres aller beste viner. Foto: Etienne Riffault.

De sentrale vinmarkene består av syv appellasjoner som ligger lengst øst i Loire. Her finner vi de kjente appellasjonene Sancerre, Pouilly-Fumè og Mentou Salon. Vinene herfra, til tross for at sentral-Loire produserer minst vin av de nevnte underområdene, er kanskje de mest berømte og anerkjente for den norske vin-entusiasten. Vinproduksjonen foregår på begge sider av Loire-elven, men de beste appellasjonene ligger på sørsiden.

Her er klimaet generelt sett kjølig og kontinentalt og spesielt vinmarker i veldrenerte skråninger med god tilgang til sol og varme og med jordsmonn av tydelig kalkstein og grove steiner gir de beste druene til vinproduksjon. Dette er noe vi kjenner igjen fra blant annet både Champagne og Chablis. I tillegg finner vi i de østlige vinmarkene Silex (Flint) som skaper ytterligere karakter og saltpreg i vinene. Noen av de dyreste vinene kommer derfor fra Silex-jordsmonn.

Det er en stjerne-drue i det sentrale Loire, nemlig Sauvignon Blanc. Vinene er generelt tørre med høy syre, frukter mot grønne eple, stikkelsbær, hylleblomst, asparges og gress. Fra Pouilly-Fumè er det heller ikke ukjent med noe mer uttalt stein-mineralitet og tydelig røykkarakter i vinene. Det er ikke dog ikke alle vinene som er ment for lagring. Viner modnet på ståltank er ment for tidlig konsum med enkel, men god fruktkjerne. Andre viner kan være modnet på gamle fat og berme for å skape mer dybde til vinene. Maloaktisk gjæring varierer.

Det er åpenbart at Sancerre-produsentene setter pris på å være populær hos den norske vin-entusiasten. Foto: Etienne Riffault.

Hvis du leter kan du også finne noe vin på Pinot Noir fra sentral-Loire, som er laget i den friske og lettdrikkelige stilen.

Her finner du 22 vintips fra Loire: (TRYKK PÅ BILDET)

Legg igjen et svar