Skip to main content

Burgund. Bourgogne. Burgundy. Lukk øynene og smak på ordene. Eleganse og eksklusivitet kjennetegner områdets beste viner. Du kan drømme om vinene, men trolig aldri får du smakt de. Uansett – Burgund er arnestedet for kanskje verdens aller mest kjente druer med den verdensvante grønne druen Chardonnay og den skjøre, men akk så herlige røde Pinot Noir-druen.

Romerne

Romaneé Contis magiske vinmark – selveste DRC. Foto: Botti.no

Som i de fleste vinområdene i Frankrike hadde romerne stor innflytelse på vin-æraen i Burgund med første tegn til druedyrking for over 2000 år tilbake. Det er allikevel kirken og munkene som har hatt størst påvirkning i Burgund og fra tidlig 10.århundre ble flere vinmarker og områder inndelt etter kvalitet og isolert med bruk av steinvegger.

Det var også munkene som i Burgunds skoger fant Pinot Noir-druen og det ble senere bestemt av denne herligheten var den eneste røde druen som var lov å dyrke i de sentrale vinmarkene. Gamay-druen ble beordret bort fra de ypperste områdene og i dag er det i Beaujolais denne druen stort sett blir dyrket i Burgund. Chardonnay har også sin opprinnelse fra Burgund og er nok den grønne druen som har hatt størst innflytelse rundt omkring i verden med sin evne til å tåle de fleste klimaer. Druen er i hvert fall referansedruen i Burgund og verdens flotteste hvite viner blir laget her.

Den franske revolusjonen – «Code Napoleon»

Chambertin Clos de Beze. Foto: Botti.no

Etter den franske revolusjonen mistet kirken innflytelse på området og deler av vinmarkene ble auksjonert eller gitt bort til arvinger av de som hadde mistet land. Arveloven ble også innført. Arv skulle fordeles rettferdig på barna. Dette har vært en medvirkende årsak til Burgunds komplekse eierstruktur, og en familie kan i generasjoner ha eid en plott eller et lite område av vinmarkene som har gjort det vanskelig å lage kvalitet eller kvantum av vinene. Det gav også  oppdrift til større Negocianter som har kjøpt opp druer fra ulike eiere innen samme vinmark og laget en vin fra det kjøpte druemateriale. Eksempler som kan nevnes her er store hus som Jadot, Drouhin, Faiveley, Bouchard og mindre som kultprodusentene Dominique Laurent, Olivier Bernstein og Benjamin Leroux.

Klima

Nydelige marker rundt i Burgund. Foto: Botti.no

Vinområdene i Burgund varierer fra kjølig kontinentalt klima i nordre del rundt Chablis og til et mer moderat kontinentalt klima helt i sør. Vinterne er ofte kalde, mens sommerne kan være relativt varme. Årgangsforskjellene er store i Burgund, og det som kan være et godt år for røde burgundere, trenger ikke nødvendigvis å være et stort år for de hvite vinene. De store truslene mot en god årgang er frost på våren, haglbyger igjennom sommerhalvåret som ofte kan utradere store deler av produksjonen, samt nedbør som kan gi utfordringer både under blomstringen og når innhøstningen står for døren.

Jordsmonn og uttrykk 

Ulik terroir rundt i Burgund. Foto: Botti.no

Det er varierende jordsmonn i de forskjellige vinområdene, med hovedvekt av kalkstein, leire og sand eller en blanding av dette. Hver vinmark trenger ofte sin egen tilnærming og gir tilbake med unike karakterstikker fra marken i vinene. Grunnet de forskjellig jordsmonnstypene, lokale værforhold, ulike vinmakerteknikker og stiler er det store forskjeller på vinenes utrykk.

Vinene

Comte de Vogüe lager noen av Burgunds mest markante viner. Foto: Botti.no

Generelt kan vi si at klassiske viner på Pinot Noir viser ren rødbærsfrukt som etter modning kan gi et mer utrykk av jordlig preg, noe sopp og kjøttaktige tanker. Vinene kan ha høyt syrenivå, men ofte behagelig nivå med tanniner. De beste vinene blir de modnet på fat i 16 til 18 måneder.

Vinene på Chardonnay viser også store variasjoner i Burgund. Mange produsenter fermenterer viner på fat, gjennomfører maloaktisk gjæring og modner vinene på en del nye fat i 6 til 9 måneder. Vinene på Chardonnay fra Côte de Beaune er ofte intense og komplekse og gir en unik karakter og finesse.

De klassiske områdene

Chambolle. Foto: Botti.no

Kvalitetsmessig kan vi veldig forenklet dele Burgund i tre deler. Helt i nord har vi Chablis, med sine mineralrike og fruktdrevne hvite viner. En lang time sør har vi Côte de Nuits som for mange inneholder indrefileten av vinmarker til røde druer med kvalitetsområdene Gevrey-Chambertin, Morey.St-Denis, Vougeot, Vosne-Romanèe, og Nuits-st-Georges. I tillegg har vi i nordre del appellasjonene Marsannay og Fixin der det fortsatt lages viner som selges til en relativt gunstig penge.

Fortsetter vi noen kilometer sørover kommer vi til Côte de Beaune som utenom Volnay og Pommard er kjent for å være verdens beste område for hvite Chardonnay`er med kjente adresser som Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet. I tillegg har vi kommunene Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny og Pernand-Vergelesses det lages flotte viner på grønne og røde druer. Til slutt kan også Santenay nevnes der det stort sett dyrkes røde druer og vinene herfra er fortsatt prisgunstige.

Up & coming områder 

Meursault – klassisk område. Men følg også med på andre nye områder. Foto: Botti.no

De økende prisene har gjort at mange vinenusiaster har begynt å se etter viner fra andre områder enn de fra Côte de Nuits eller Côte de Beaune. Sør for sistnevnte område finner vi Côte Chalonnaise der både Chardonnay og Pinot Noir dyrkes. Det er økende kvalitet på vinene som produseres fra vinmarker i de fire kommunene Rully, Mercurey, Givry og Montagny, der det i sistnevnte kommune kun lages hvite viner. Sørøst for Chalonnaise finner vi Màconnais der noe Gamay og Pinot Noir dyrkes, men majoriteten av vinene er hvite og lages på Chardonnay. Viner fra Mácon gir i dag hvite viner med økende kvalitet til fortsatt overkommelige priser mens to andre kjente landsbyer i området er Poully-Fuissè og Saint-Vèran.

Helt sør i Burgund finner vi Beaujolais. For mange er området psedonymt med viner som slippes samme år som de er produsert med diskutabel kvalitet. I rettferdighetens navn skal det også nevnes at det lages seriøse viner i Beaujolais av meget god kvalitet. Vi ser også en økning i viner som lages på den grønne druen Aligotè, som produseres stort sett i den sørlige delen av Burgund. Vinene oppleves som friske, fruktige og er stort sett av god kvalitet. Prisene er også foreløpig gunstige.

2020-årgangen

Fabelaktige Burgund. Foto: Rune Wasshaug

Det lanseres i hovedsak viner fra 2020-årgangen med noen unntak bl.a når det gjelder vinene til DRC og Rousseau. 2020-årgangen i Burgund.

Vekstsesong

2020 var nok en vekstsesong som skiller seg ut fra en klassisk Burgund-årgang. Varmere temperaturer i årets første måneder førte til en historisk tidlig knoppskyting og det ble sett midten av mars på kalenderen. Den observante følger av viner fra Burgund vet at tidlig knoppskyting og frost er en elendig kombinasjon, som vi så f.eks under 2016-årgangen. Heldigvis var april overraskende mild og vinbøndene kunne puste lettet ut. Noe nedbør var det også. Det lettet litt i det gode og varme været som gjorde at vekstsesongen fortsatte å være langt foran skjema. Sommeren var også varm og tørr, men det var derimot ikke ekstrem varme, utover noen dager tidlig i august. Selv med de varme dagene greide man å holde friskheten i druene. Tekniske analyser viser ta syrenivået var akseptabelt, dog lavere enn 2019. Vekstsesongen ble rekordrask. Allerede 17 og 18 august startet plukkingen av både grønne og blå druer. Det er uvanlig at sesongen starter likt for begge farger, som gjorde press på å prioritere og selektere vinmarker og vinstokker man vil plukke først.

Vinene

2020-årgangen er en meget god årgang for de hvite vinene og god til meget god for de røde vinene. Enkelte har forsøkt å fremheve årgangen som eksepsjonell, noe vi nødvendigvis ikke er enige i. De klassiske årgangene er fortsatt et knepp opp. Allikevel er det supre viner å finne fra 2020. De hvite vinene er konsentrerte, full av nyanser og med overraskende friskhet sett årgangens varme tatt i bektaktning. De røde vinene er også overraskende konsentrerte. Det oppleves som bærene virkelig oser frukt og sjarme. De røde vinene er spesielt mørke i både farge og smak, ikke så langt unna 2018-årgangen. Derimot fremstår 2020 som mer fresh enn nevnte 2018 og vil i så måte likne mer på 2019 hvis man tenker på syre og friskhet.

Prisene 

Prisene på Burgund er også i år vanvittige. Det er derfor ikke mange viner som får status som spesielt anbefalt. Det er gode viner å finne, men vi tror den erfarne vin-entusiasten generelt blir skuffet hvis man tar pris med i betraktningen.

Lanseringen

Vinene lanseres i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 9.februar 2023 kl 1000. Resterende viner er å finne i i nettbutikken fredag 10.februar 2023 kl 0800.

Det lanseres ca. 36 000 flasker fordelt på ca. 500 varelinjer på viner fra Burgund. 190 viner er hvite, 321 viner er røde.

Ytterligere informasjon om klassifisering og de viktigste vinområdene. Det er også 75 smaksnotater å finne.

75 SMAKSNOTATER FINNER DU HER (TRYKK PÅ BILDET)

Øvrig informasjon

Burgund – de viktigste vinområdene

Burgund – klassifisering

 

En kommentar

Legg igjen et svar