Skip to main content

En gang i historien var tysk vinindustri på toppen av kronen. Adelige og makten skålte i tyske viner og prisene var på høyden med de franske legende vinene. Etter de brutale verdenskrigene falt anseelsen og kvaliteten på vinene. Noe har derimot vært i gjære lenge. Tysk vin er på full fart oppover hierarkiet. En av disse tyske produsentene som ser oppstandelsen på nytt er Weingut Reichsrat von Buhl. Les om vårt besøk her. 

Annonse

Annonse

Deidesheim

Deidesheim. Foto: Botti.no

Solstrålene treffer de små brosteinene og reflekterer lyset opp på den hvite murstensbygningen. Lyden av gjenkjennelig latter og ivrige samtaler blir sterkere og sterkere i det man nærmer seg den arkitektoniske flotte bygningen. Det er varmt og innbyggerne i den lille tyske landsbyen Deidesheim har samlet seg i bakhagen hos den tyske Riesling-kjempen Weingut Reichsrat von Buhl. Deres fokus på å kvalitets Sekt, altså tyske musserende viner, høres. Lyden av korker smeller jevnlige i det vi går inn Weinstraße 18.

Solstråler og korker

Weingut Reichsrat von Buhl og Deidesheim. Foto: Botti.no

Stemningen i bakhagen er høy. Latter, den gode samtalen, klirring av glass og de nevnte korkene. Lydene av glede framstår kanskje som utenkelig i dagens Covid-situasjon. Det er den dessverre også. Vårt besøk ble gjort i en tid der pandemier, stengte grenser, restauranter og festligheter framstod som et fjernt mareritt.

Weingut Reichsrat von Buhl etablert i 1849

Weingut Reichsrat von Buhl hvite vineri. Foto: Botti.no

Weingut Reichsrat von Buhl ble etablert tilbake til 1849 av Franz Peter Buhl. Etableringen kom i kjølvannet etter delingen av Jordan-eiendommen som ble splittet ut i vineriene Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl og Dr. Deinhard. Vinene fra Von Buhl ble raskt populære blant den tyske eliten. Under åpningen av Suez kanalen i 1869 var det Riesling fra Von Buhl det ble skålet med. Tysklands kjente kanseller Otto von Bismarck skal visst nok ha blitt sitert på at «Dieses Ungeheuer schmeckt mir ungeheuer» (Jeg liker dette monsteret) med referanse til Von Buhl vin fra den ypperlige vinmarken Ungeheuer.

Som kjent var det nedgangstider for Tysk vin etter verdenskrigene. Den prestisje som var bygd opp på 1800-tallet ble revet ned under skyggen av terror og smerte. I etterkrigstiden var det kvantitet og rask kapital som ble generelt prioritert i istedenfor kvalitet. Det har derimot vært sterk kvalitetsfokus de siste 20-30 årene. Von Buhls store fordeler er at de har eid plotter i noen av beste vinmarkene rundt Forster og Deidesheim i vinregionen Pfalz i svært mange år. I tillegg har det blitt lagt ned sterk dedikasjon og arbeid i kjelleren.

Topp vinmarker

Vinmarker rundt Deidesheim. Foto: Botti.no

I dag er de tre eiendommene som ble skilt på 1800 tallet på nytt samlet under samme eierskap. Jana Seeger og hennes mann Peter Hüftlein-Seeger eier nå kvalitetsprodusentene Bassermann-Jordan, Von Winning, Dr. Deinhard og Von Buhl. Produsentene lever allikevel adskilt og fokuserer på kvalitet på hver sin kant.

Weingut Reichsrat von Buhl lager i dag vin hovedsakelig på Riesling og Spätburgunder fra 52 hektar med vinmark. Plotteene ligger rundt i Deidesheim og Forst, som Forster Kirchenstück, Pechstein, Jesuitengarten, Freundstück og Deidesheim-markene Leinhöhle, Herrgottsacker, Kiesleberg og Paradiesgarten. I tillegg kjøper de druer som de bruker i de enkleste vinene. Her vil det være å finne Weinmanufaktur Reichsrat Von Buhl på etiketten.

Nøye seleksjon

Druer i fra Deidesheim. Foto: Botti.no

Druene håndplukkes og de er nøye på seleksjonen av druematerialet. Vin Buhl er sertifisert økologisk og ønsker å minimalisere fotavtrykket i vinmarkene. Med seg på veien vil de også håndtere klimapåvirkningens utfordringer. Von Buhl har allerede startet tilpasningen. Vinmarksarbeidet er viktig og Von Buhl følger blant annet opp beskjæring, tynning og posisjonering av blader igjennom vekstsesongen.

Vinmarkene har heldigvis god beliggenhet og selv med gode solforhold på dagen er nettene kjøligere og bevarer den kjente Riesling-syren på en utmerket måte. Riktig plukketidspunkt er også viktig for Von Buhl. Druene plukkes også her tidligere enn for bare noen år siden.

Kjeller fra en svunnen tid

Ståltanker rundt i den gamle kjelleren. Foto: Botti.no

Døren knaker sine klagende toner i det de lattermilde stemmene forsvinner igjen på utsiden. Jo nærmere skrittene nærmer seg murgulvet i kjelleren, jo kjøligere blir det. Kjelleren til Von Buhl fremstår som velholdt selv om de historiske linjene i kjelleren på alle måter er ivaretatt. Gamle mursteiner fra en svunnen tid holder kjellertaket oppe. Her er linjene ujevne. Det er åpenbart at vinkjelleren er bygd i den tid der vater og rene linjer var utopi.

Lite fatprint

Stückfass (1200l). Foto: Botti.no

De enkleste vinene får modning på stålfat. Vinene høyest opp på kvalitetspyramiden – Grosses Gewächs – får derimot noe fatbehandling, men mindre enn man kunne forvente. Det er åpenbart at Von Buhl ønsker at fruktkarakteren skal vise seg fram. Det er derfor bare deler av vinene som lagres på fat, enten på Tonneaux (550l) og / eller Stückfass (1200l).

Musserende viner

Modning på eldre Tonneaux. Foto: Botti.no

i de siste årene har Von Buhl gjort kvantesteg rundt kvaliteten på deres tørre viner. Samtidig har de blitt et av flaggskipene for produksjon av Tysklands aller beste musserende viner. Økt annerkjennelse rundt de musserende vinene var kanskje ikke så merkelig. Det skapte oppstandelse i vinbransjen da kjellermesteren til den anerkjente Champagneprodusenten Bollinger, Mathieu Kauffmann ble ansatt som teknisk direktør hos Von Buhl i 2013.

Kauffmann gikk straks i gang med arbeidet og hans kjente stil fra Bollinger med fremovervendte og tørre stil ble raskt gjenkjennbar i Von Buhls musserende produksjon. De musserende vinene fikk også tid på fat og modning på berme. På få år greide Kauffmann å etablere Von Buhl som topp produsent på lik linje med blant annet Raumland, Schloss Vaux og Barth.

Framtiden

Italieneren Simone Frigerio er vinmaker hos Von Buhl. Foto: Produsenten.

Kaufmann er historie hos Von Buhl da han har søkt nye utfordringer sammen med Christmann-familien. Det er i dag Dennis Geller og det italienske unge vinmaker-talentet Simone Frigerio som skal forvalte Von Buhl lange arv videre.

Klimaendringene vil som nevnt være i fokus også hos Von Buhl i fremtiden. Unge nysgjerrige vinbønder har forsiktig begynt å eksprimentere med andre druesorter også i Tyskland, som dyrking av Tempranillo, Syrah og Touriga Nacional. Von Buhl er ikke på det stadiet. Det vil fortsatt være Riesling og Spätburgunder som fortsatt vil kjennetegne Von Buhl til de nye generasjoners glede. Det er derimot åpenbart at seleksjon av kloner, riktig behandling av løvverk og stort fokus på riktig plukketidspunkt vil være viktige faktorer også i den hvite stenmursvillaen i Deidesheim i årene som kommer.

Ute av kjelleren har lysstrålene forsiktig begynt sin retrett. De ungene menneskene også. Færre korker smeller, de muntre skrikene avtar. Det er som en liten forvarsel til dagens mørke situasjon. Heldigvis ser vi forhåpentligvis lyset i tunnelen. Det som er sikkert er at Von Buhl kommer til å lage kvalitetsvin også i fremtiden.

Viner tilgjengelig i Norge

Onsdag 5. mai 2021 lanserer Von Buhl en ny kvalitetssekt på det norske markedet. I tillegg er flere av de hvite tørre kvalitetsvinene å finne på bestillingsutvalget. Her kan du lese smaksnotatene på vinene: (TRYKK PÅ BILDET)

Annonse

Annonse

Legg igjen et svar