Skip to main content

I en vinverden der etterspørselen er høyere enn tilbudet og stigende priser tvinger mange til å se etter nye områder, er det fortsatt en bastion som gir særdeles mye valuta for pengene. Viner fra Tyskland på den flotte Riesling-druen skinner som aldri før og leverer både tørre og søte hvitviner i verdensklasse til fortsatt en god pris for entusiastene. Det er klart for et av årets høydepunkt – Spesiallanseringen av viner på Riesling-druen i den flotte årgangen 2017. 

Romerne og vinproduksjon hadde et kort og heftig forhold i Mosel-dalen. Foto: Weingut Joh. Jos. Prüm

Tysk vinproduksjon har som mange andre vinområder spor tilbake til romertiden med de første tegn til vinproduksjon i Mosel-dalen noen få hundre år etter starten av vår tidsregning. Men også i Tyskland har kirken og klostrene hatt innflytelse i å utvikle og sette vinproduksjonen i et system, med spor tilbake til 1100-tallet for opprettelsen av Schloss Johannisberg og Kloster Eberbach. Riesling, Tysklands mest berømte drue, har historie tilbake til 1400-tallet, da den ble dyrket av munkene i de bratte skråningene i Rheingau. 

Slutten av 1800-tallet var kanskje tysk vin sine største glansdager der vinene fra spesielt Rheingau ble solgt i samme prisklasse som de noble slottene i Bordeaux. To verdenskrigerog en vanskelig økonomi satte tysk vinindustri tilbake, og man ble heller ikke hjulpet av det vanskelig 1980-tallet da tysk vin ble forbundet med søtere viner av heller laber kvalitet. Den dag i dag er det mange av de voksne garde som rynker på nesen når tysk vin blir nevnt og forbinder kanskje fortsatt vinene med Liebfraumilch og Black Tower.

Tysk vinproduksjon kan spores tilbake til Mosel-dalen og romertiden. Foto: Weingut Joh. Jos. Prüm

Heldigvis har Tysk vinindustri gjort mye riktig de siste 30 årene, og i dag skinner vinene som aldri før. Det har blitt et mer tydelig skille på hvilke viner som er tørre og hvilke viner som er laget i den mer søtere stilen. Det har også hjulpet at over 200 vinprodusenter, mer eller mindre motvillig, har blitt medlem av VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter), en interesse-organisasjon, som har innført et eget klassifiseringssystem der viner merket «Grosses Gewachs» (GG) kommer fra vinmarkene med øverste kvalitet.

Bildet viser plotten til Weingut Wittmann i vinmarken Kirschspiel – selvfølgelig med GG-status. Foto: Weingut Wittmann.

Tyske vinprodusenter har også to store markante fordeler. Med et bredt spekter av viner, fra den knusktørre siden til de søtere utgavene, er tysk vin meget matvennlig og vil passe et stort spekter av matretter fra enklere fiskeretter til asiatiske kjøttretter. Den andre fordelen, for øyeblikket, er at prisene på tysk vin er meget forbrukervennlige. Fortsatt finner du viner fra vinmarker med GG-status for godt under 400 kroner. Pr idag er det sannsynligvis ingen andre vinproduserende land som lager viner av såpass høy kvalitet til lavere pris. 

Kjelleren til fantastiske Dönnhoff i fra Nahe. Foto: Weingut Dönnhoff.

Det er spesielt når det gjelder de tørre vinene at tysk vin har gjort et betydelig kvantesprang. Riesling-druen har relativt tynt skall og byr ofte mye på seg selv med sin rike innstilling og tidvis svært høye syre. Generelt kan vi si at de klassiske hvite tørre vinene på Riesling gir et flott snitt av sitrusfrukter, grønne og gule epler, lett tropisk preg, noerøyk og en flott mineralsk nerve. Mer modne utgaver kan også tilføre lett Petroleums-toner til vinene. Syren er ofte meget tilstedeværende i Riesling-vinene, men stort sett finner vinene en god balanse.

Modne druer hos Wittmann i Rheinhessen. Foto: Weingut Wittmann.

Men også de søte utgavene av Riesling er i verdensklasse. Det er noen ganger ubeskrivelig hvordan disse vinene greier å balansere et høyt nivå av restsødme med tydelig skarp syre og som sammen gir en fantastisk harmonisert vin. I disse vinene er det vanlig å finne mer moden sitrus og tropisk frukt med innslag av nøtter og honning. Syren er høy også her, men i de beste vinene vil kombinasjonen med høy restsødme lage unike og fantastiske balanserte søte viner.

De 5 mest kjente vinområdene, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau ligger tett omkranset sør-vest i Tyskland. I tillegg ligger vinområdene Franken og Baden til øst og sør for disse indrefiletene i tysk vinproduksjon. Variasjonene på vinene fra de ulike områdene kan være store. Enkelte av vinene kan være fyldige og rike, mens andre viner er mer slanke og viser et elegant og forførende preg.

Mosbachers flotte vinkjeller. Foto: Weingut Mosbacher

De mest kjente vinmarkene ligger nærmest en av elvene Mosel, Rhinen eller Nahe. Disse markene ligger gjerne i terrasserte skråninger som strekker seg fra 300-600 meter over havet og ned til elvenes bredder. Mange av vinmarkene ligger beskyttet til i skråningen slik at den kalde vinden som feier langs elveløpene ikke har en for stor påvirkning på vinproduksjonen. En del av vinmarkene ligger også på flatene innlands som kan gi et litt mer varmere påvirkning.

Innhøsting i november i den flotte Mosel-dalen. Foto: Weingut Joh. Jos. Prüm

Dönnhoffs flotte vinmarker i Hermannshöhle ligger i bratt skråning. Foto: Weingut Dönnhoff.

De mest kjente vinregionene i Tyskland har relativt likt klima med en kjølig kontinentalstil der været kan variere stort i de forskjellige årgangene. Klimaet gjør at druene modnes langsomt og sesongen er oppsiktsvekkende lang. Generelt er det relativt varme somre og kalde vintre, og regionene kan være hardt utsatt for både regn og frost. Allikevel har det nesten ikke vært en dårlig årgang i de seneste årene, dog har de varierende værforhold gitt tydelige forskjeller på vinenes uttrykk. Det er varierende jordsmonn i de mest kjente vinregionene i Tyskland med hovedvekt på sandstein, skifer, leire, og kalkholdig jord. I Rheinhessen finnes det også eksempler på rød leire som gir et ekstra sting til vinene herfra.

Steinholdig jordsmonn i noen av vinmarkene til Emrich-Schönleber. Foto: Emrich-Schönleber.

Grå skiferaktig jordsmonn. Foto: Weingut Joh. Jos. Prüm

Tyskland er mest kjent for sin fantastiske Riesling-drue, men så mye som 75-80% av den totale vinproduksjonen inneholder andre druer. Ett eksempel på dette er den mer hverdagsvin-druen Müller-Thurgau, men det dyrkes også blant annet Silvaner, Weissburgunder, Traminer, Kerner, Bacchus og kjente franske druer som Chardonnayog Sauvignon Blanc. På den røde siden er det litt vanskeligere å lage kvalitetsviner, men i de siste årene har vinene på Spätburgunder (Pinot Noir) begynte å gå i positiv retning.

2017-årgangen

Så hvordan ble vinene til slutt? Jeg fikk smakt over 100 Grosses Gewächs Riesling viner fra de fem største regionene i Tyskland under den årlige lanseringen i Wiesbaden i slutten av august. I tillegg er flere av vinene retestet og flere nye viner smakt under pressesmakingen til denne lanseringen.

Jeg synes at spesielt Nahe leverte meget gode viner, med vinene fra Rheinhessen og Pfalz hakk i hel. I Mosel og Rheingau var det mer varierende kvalitet, dog leverer de større og anerkjente produsentene gode viner.

Vinene har stort sett et tiltalende og friskt aromabilde med fin mineralitet. Røykpreget fra Wiesbaden-smakingen er stort sett borte. Vinene oppleves som bra konsentrerte med masse friskhet. Frukten opplevdes nå som mer slankere med deliakte stenfrukter og sitrusaktige smaker. Tydelig mineralitet går igjen i flere av vinene. Dette er også en årgang som mange vil like på grunn av den flotte syren, som til tider kan være høy men uten å bli for påtrengende.

Her kan du lese smaksnotater, mer om de forskjellige regionene, kvalitetsinndelingen, mer årgangen og ytterligere smaksnotater fra viner lansert på BU. 

Flaskefeil – Riesling 2017 årgangen

https://www.botti.no/2019/01/26/2017-grosses-gewachs/

Riesling – De ulike vinregionene

Riesling – Kvalitetsinndeling

4 kommentarer

 • theo sier:

  Hello, we ein a tender for single vineyard in 2010.
  Now monopol get only VDP wines !
  Why?

  • Brattland sier:

   Dear Theo. I will recommend you to contact the state monopoly / importer with this question. But Jakob Schneider is not a member of VDP and the state monopoly have bought their wines for this release. I’m looking forward to taste your wines in the future. Kind regards – Andrè

 • AKG sier:

  Er det egen smakspreferanse som gjør at alt som er smakt er trocken, trocken og atter trocken (bortsett fra etpar feinherb som snek seg med)? Det gjør for så vidt ingen ting, da blir det kanskje mindre rift om vinene med restsødme (for vi som liker slikt) 😉 Var noen predikater overrepresenterte når det gjaldt flaskefeil (GG vs. andre)?

  • Brattland sier:

   Hei sann. Det er Vinmonopolet som tar ut vinene til pressesmakingene. Det var vel 8 el 10 stk søtere saker også som ble presentert, men jeg måtte dessverre dra før smakingen var ferdig. Kos deg med søtsakene i morgen! 🙂

Legg igjen et svar